Notícia

El Col·legi d’Arquitectes premia la renovació de la Casa de la Festa Major i el nou edifici del VINSEUM

17 de octubre de 2022

El 6 d’octubre passat va tenir lloc al Museu Can Papiol de Vilanova i la Geltrú l’acte de lliurament de premis de la 1a Mostra d’Arquitectura del Garraf i l’Alt Penedès, organitzada pel COAC (Col·legi d’Arquitectes de Catalunya). Entre els premiats, en la categoria de restauració i rehabilitació, va resultar guardonada la restauració i ampliació de la Casa de la Festa Major de Vilafranca, obra de l’estudi d’arquitectura Genís-Planelles.

En la categoria d’edificis amb ús no residencial va resultar premiat també el nou edifici del VINSEUM, obra de l’arquitecte Santiago Vives.

En total es va presentar 86 propostes en aquesta primera edició de la mostra, que vol posar en valor la feina dels arquitectes i difondre l’arquitectura més rellevant del territori.

Totes les obres presentades estaran exposades fins al 14 de novembre a la Biblioteca Armand Cardona Torrandell de Vilanova i la Geltrú, i més endavant giraran per diverses biblioteques públiques d’ambdues comarques.

La Casa de la Festa Major de Vilafranca exposa de forma permanent tots els elements folklòrics i patrimonials que protagonitzen un dels esdeveniments festius cabdals a Catalunya, declarada el 1991 Festa Patrimonial d’Interès Nacional. L’edifici que l’acull és d’estil modernista, construït per l’arquitecte Santiago Güell el 1911 i reformat el 1927. L’espai renovat i ampliat fins arribar a 662 m2 es va  reobrir al públic el novembre de 2021.

Pel que fa al nou edifici del VINSEUM, el jurat va destacar l’alta qualitat del treball, desenvolupat en un entorn patrimonial complex. I va celebrar especialment l’habilitat en situar-se respectuosament envers els edificis existents buscant contraposar el nou i l’antic. El nou edifici va acabar les obres aquest any 2022. Ja s’han adjudicat la producció i muntatge del projecte museogràfic del futur museu amb vistes a reobrir l’equipament el maig de 2023.