Les Cotonines

Les Cotonines són una de les peces amb més història del seguici festamajorenc.

Cotonines - Fons Durich - Arxiu Comarcal Alt Penedès  

Tenen relació amb alguns quadres que formaven part de les antigues processons de Corpus. Al segle XV, a Barcelona, hi havia un quadre anomenat “Lo martyri de Sanc Sebastià ab los cavalls cotoners e los turchs”. A Vilafranca, d’aquest quadre, només van transcendir els cavallets o cavalls cotoners.

El nom possiblement ve del gremi de cotoners barceloní, tot i que a Vilafranca el gestionava la Confraria de Sant Antoni Abat, Sant Llorenç i Sant Isidre. Simbolitzaven la lluita del cristianisme davant les altres religions i tenien la funció d’anar davant els gegants per obrir pas.

La primera referència escrita de la existència de Cotonines a Vilafranca és en un inventari del 1596 de la Confraria de Sant Antoni i Sant Llorenç.

Durant diversos anys del segle XVII i XVIII, participen en diferents festes i celebracions. La primera referència escrita de la participació de les Cotonines a la Festa Major de Vilafranca, és del 1838.

Cap a la dècada dels anys 70 del segle XIX, deixen de ballar a la Festa Major.

El 1942 un grup de joves que formaven part d’Acció Catòlica van recuperar el Ball de Cotonines. A partir del 1980 el ball va començar a ser ballat per les noies de la Coral Infantil l’Espinguet.

Les Cotonines ballen: el Nus, el Ball de les Cotonines, la Cercavila de dos, la Cercavila de quatre, la Serp i l’Anglesa.